Dieta też może pomóc wyjść z depresji!

Bardzo dużo mówi się ostatnio o znaczeniu odpowiedniego odżywiania w różnego rodzaju schorzeniach somatycznych. Coraz więcej jest także informacji o tym że dieta może wpływać na poprawę nastroju. Co jeść by zmniejszyć ryzyko depresji?

Czy kiedyś zastanawiałeś się z jakich składników zbudowany jest najważniejszy organ w twoim ciele czyli mózg. Otóż mózg to głownie woda i tłuszcz, dlatego do prawidłowego rozwoju i późniejszego dobrego funkcjonowania mózg potrzebuje wody i kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe to niezbędny budulec błon komórkowych, tkanki mózgowej i nerwowej. W jakich produktach znajdziemy kwasy tłuszczowe: tłuste ryby morskie (tuńczyk, makrela, łosoś), orzechy, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika, oleje słonecznikowy, rzepakowy, lniany, arachidowy. Prawidłowo zbilansowana dieta zawierająca kwasy omega – 3 pozwala unikać lub zmniejszać objawy depresji.

Nasz mózg, jak każdy mechanizm, potrzebuje energii aby prawidłowo działać. Najlepszym źródłem energii dla mózgu jest cukier w postaci węglowodanów złożonych, które stopniowo uwalniając energię w sobie zawartą, zapewniają stały dopływ paliwa. Węglowodany złożone znajdziemy w produkty pełnoziarniste (pieczywo pełnoziarniste, makarony razowe, płatki, otręby, kasze), rośliny strączkowe (soja, soczewica, fasola, bób).

Układ nerwowy podobnie jak reszta organizmu do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej ilości witamin. W przypadku układy nerwowego kluczowa tak naprawdę jest witamina B, której niedobory mogą powodować problemy z pamięcią i koncentracją, wahania nastroju, zawroty głowy, problemy ze snem, uczucie zmęczenia. Aby utrzymywać w organizmie prawidłowy poziom witaminy B a co za tym idzie zmniejszać objawy depresji należy w swojej diecie mieć kasze, podroby, mięso, prawdziwy ciemny chleb, migdały, orzechy, nasiona dyni i słonecznika, nabiał. Z warzyw: kalafior, kapustę, cebulę, czosnek, brukselkę, brokuły, szpinak, fasolę, groch. Jeśli chodzi o owoce to witaminę B znajdziemy w arbuzach, bananach, melonach, grejpfrutach, brzoskwiniach i winogronach.

Ostatni element diety na który umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerkowego to minerały. W przypadku układu nerwowego kluczowe są 4 żelazo, magnez, cynk, wapń.

Żelazo

Niedobory tego składnika powodują osłabienie, zmęczenie, przygnębienie aby uchronić się przed tymi objawami należy jeść ryby, mięso (czerwone), zboża a także warzywa strączkowe.

Magnez

Pierwiastek, który pomaga łagodzić objawy stresu, dzięki niemu mniej się meczymy i trudniej wyprowadzić nas z równowagi. Magnez zwiększa wydolność fizyczną i psychiczna a także poprawia jakość snu. Aby dobrze się czuć i dobrze radzić sobie w sytuacjach stresowych należy jeść:

banany, warzywa liściaste, orzechy, pieczywo pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, migdały, czekoladę, mięso – wszystkie te produkty są potencjalnym źródłem magnezu.

Cynk i wapń

Oba te pierwiastki są niezbędne do prawidłowej pracy komórek nerwowych. Cynk odpowiada za szybkie przewodzenie bodźców pomiędzy komórkami nerwowymi, co zmniejsza ryzyko pojawienia się problemów z nastrojem. Źródłem cynku są: chude mięso, owoce morza, ryby, jaja, warzywa, pełne ziarna zbóż. Natomiast wapń wpływa na pobudliwość nerwowo-mięśniową i zawarty jest w produktach mlecznych.

Dbając o prawidłowa dietę zwiększasz szansę na prawidłowe funkcjonowanie bez wahań nastroju. Łącząc:

  1. zalecenia z artykułów jak wyjść z depresji
  2. wysiłek fizyczny – który w naturalny sposób zwiększa produkcje endorfin (hormonów szczęścia)
  3. dietę

zwiększasz prawdopodobieństwo poradzenia sobie z łagodnymi stanami depresyjnymi.

Kontakt

Jeżeli czujesz, że potrzebujesz pomocy lub dalszych informacji, zadzwoń do mnie:

608 444 147

pomogę i wskażę sposób dalszego postępowania